De vakantie

Deze reis is gemaakt door Sjoerd de Roos (tekst) en Gertjan Dekker (foto's) van 14 t/m 31 maart 2001

Dag 1

Na een lange maar probleemloze vlucht landen we om ± 8.30 uur op Kuala Lumpur International Airport. Na een zoektocht naar de uitgang, KLIA is nogal groot, komen we na een ritje met een treintje in de aankomsthal waar we onze koffers kunnen ophalen.

Na weer een zoektocht komen we bij een loket van Concorde Hotels. Met een gratis busje worden we naar het Concorde Inn Hotel gebracht. Als we de aankomsthal uitlopen krijgen we een "klap voor onze kanis" door de hitte. De truien die we nog aan hebben gaan direct in de koffer. In het hotel aangekomen, doen we eerst een dutje en nemen we daarna een duik in het zwembad. 's Avonds hebben we de eerste van de vier BBQ's.

Dag 2

Vandaag halen we de huurauto op. We gaan met het busje naar het vliegveld en nemen bij Hertz onze donkergrijze Proton Wira in ontvangst. Het links rijden is gauw gewend, alleen dat schakelen, dat wil maar niet lukken. En als we de bocht om willen gaan eerst de ruitenwissers aan in plaats van de richtingaanwijzers. Het plan was om naar naar Malacca te gaan, een oude koloniale plaats. Maar aangezien we meteen al op de verkeerde richting van de snelweg zitten maken we een tocht via een binnendoorweg. Malacca is te ver op deze manier, maar zo zien we al veel van de binnenlanden van Maleisië.

Maleisie huis Penang.jpg (18246 bytes)

Dag 3 + dag 4 Kwalificatie en Grand Prix Maleisië 2001.

Dag 5

We verlaten het hotel en gaan richting Cameron Highlands. Als we de snelweg achter ons laten komen we op een zeer bochtige bergweg omhoog. Na veel draaien en keren komen we bij Strawberry Park Hotel in de Cameron Highlands. Het is hier best fris en de truien komen weer uit de koffer.

Maleisie Strawberry Park.jpg (48307 bytes) Strawberry Park

Strawberry Park is een heel mooi hotel in een beetje Duits / Oostenrijkse sfeer. We hebben een badkamer waar je bijna in verdwaalt.

's-Avonds bij het eten komen we 2 Nederlandse meiden tegen die in hetzelfde vliegtuig zaten als wij. Na het eten hebben we nog even gezellig gekletst met de dames bij de open haard.

Dag 6

Vandaag een betrekkelijk kort ritje naar Ipoh. Eerst gaan we nog meer de bergen in om daar het een en ander te bekijken. Op aanraden van de ober in Strawberry Park gaan we niet met een excursie mee, maar op eigen gelegenheid. Hadden we deze raad maar nooit opgevolgd!

Na een bezoekje aan een cactusfarm bestuderen we de kaart en komen tot de conclusie dat we waarschijnlijk zo door kunnen rijden richting Ipoh en niet helemaal terughoeven naar het dorp.

Maleisie Cactus.jpg (26347 bytes) Cactus Valley

Na enige tijd rijden komen we opvallend weinig auto's tegen (namelijk helemaal geen auto's). Op een gegeven moment houdt het asfalt op en komen we wegwerkers met shovels tegen. Aan een shovelchauffeur, die alleen maar Maleis spreekt, proberen we de weg te vragen. Hij wijst wat en we rijden verder. Maar niet lang, want er zijn nu zoveel kuilen en rotsen dat we onmogelijk verder kunnen.

We moeten helemaal terug naar het dorp. De benzinemeter staat intussen verdacht ver over de driekwart, dus dat kan nog spannend worden. Na enige tijd rijden belanden we gelukkig toch weer in de bewoonde wereld en kunnen we de tank volgooien.

Alsnog op naar Ipoh.

Maleisie The Suyen.jpg (32859 bytes) Hotel The Suyen, Ipoh

In Ipoh aangekomen vragen we de weg en zonder al te veel problemen komen we bij Hotel The Suyen. Dit is een super de luxe hotel met veel Chinese gasten. Ipoh is een voornamelijk Chinese stad. Als we 's avonds een rondje gaan lopen zijn we een bezienswaardigeheid. Zoveel blanken komen hier kennelijk niet.

Dag 7

Vandaag gaat het richting Penang. Via de Penang Bridge komen we op het eiland aan. We laten de hoofdstad Georgetown achter ons en komen over de kustweg in Batu Ferringhi waar ons hotel staat. Ook Bayview Beach Resort is een zeer luxe hotel en van alle gemakken voorzien. We hebben nog de hele middag en besluiten die door te brengen bij het zwembad. Zo dicht bij de evenaar is de zon feller dan bij ons en 's avonds zijn we dan ook allebei flink verbrand.

Dag 8

Ook vandaag brengen we door bij het zwembad, maar dan wel voornamelijk in de schaduw.

Elke avond wordt er in Batu Ferringhi een gezellige avondmarkt gehouden, waar je "echte" Rolex-horloges, Ferrari-shirts, lekkere luchtjes en goedkope CD's en DVD's kunt kopen.

Dag 9

We gaan mee met een excursie. Met nog 2 Nederlanders gaan we met een busje met de Maleisische chauffeur / gids Mister Beh een eilandtour maken. We bezoeken o.a. een kleine vissershaven, een vlinderfarm, 2 Chinese tempels, een fruitproeverij en een batikatelier.

Maleisie Batik.jpg (11078 bytes)   Maleisie tempel.jpg (19927 bytes) 

 Maleisie Mr Beh.jpg (13205 bytes)

In Georgetown krijgen we een Chinese lunch in de Georgetown Tower, waar we van een schitterend uitzicht over de stad genieten.

Met een kabeltreintje gaan we omhoog naar Penang Hill. Ook hier is weer een schitterend uitzicht. Op de top gaat het regenen en dat blijft het de hele avond doen, waardoor we genoodzaakt zijn in het hotel te blijven eten.

Dag 10

Ook vandaag weer een rustig dagje bij het zwembad.

Dag 11

Op naar Kuala Lumpur, onze laatste halte. We rijden naar het vliegveld van Penang en leveren de auto in bij Hertz. Dit gaat uiteraard niet helemaal soepel, omdat nergens staat aangegeven waar je zijn moet.

Na een probleemloze vlucht van een kleine 3 kwartier komen we weer eens op KLIA in Sepang. Al gauw vinden we een loket van het Renaissance Hotel. De mensen daar regelen vervoer voor ons naar Kuala Lumpur. Met een redelijk dikke Mercedes arriveren we bij het Renaissance New World Hotel. Dit is het meest chique hotel van de reis.

Maleisie zwembad New World.jpg (23973 bytes) Renaissance Hotel

Dag 12

Met de Light Rail naar Chinatown. In Chinatown is het warm, het stinkt er en het is er een troep. Ook zijn er veel zwervers. Maar toch leuk om een keertje rond te kijken. Net als in Penang zijn ook hier volop Rolexen enz. te koop. Ik wil er wel eentje hebben en na enig afdingen heb ik een mooi horloge voor fl. 13,--.

Maleisie Chinatown.jpg (20814 bytes) Chinatown

Er is ook een overdekte markt met vis, vlees en groente. Hier stinkt het verschrikkelijk en hier ga je dus voor geen goud iets eten. Alle waar ligt in de warmte te rotten.

Dag 13

Vandaag willen we de torens bezoeken. De KL Tower is met 421 meter de op 3 na hoogste communicatietoren van de wereld. Na een flinke en zweterige wandeling, gedeeltelijk omhoog, "vliegen" met de lift omhoog. Maar het is allemaal de moeite waard, want het uitzicht over Kuala Lumpur is fantastisch. Ons hotel, toch een groot gebouw met 25 verdiepingen, lijkt wel een speelgoedhuisje. Ook heb je een mooi zicht op de Petronas Twin Towers. Dit is één van de hoogste gebouwen ter wereld.

Maleisie Twin Towers.jpg (11234 bytes) Twin Towers    Maleisie Renaissance.jpg (9755 bytes) Renaissance Hotel

In de Petronas Twin Towers is een heel groot luxe winkelcentrum. We kijken hier even rond, maar we willen omoog. Je kunt met de lift naar de brug tussen de 2 towers. Deze is echter maar beperkt voor publiek toegankelijk en uiteraard zijn we net 5 minuten te laat. Dan maar terug naar het hotel. Na enig verkeerd lopen in de brandende zon, de Petronas Twin Towers zien er aan alle kanten hetzelfde uit, komen we weer in het hotel, waar we meteen het zwembad opzoeken.

Dag 14

Vandaag gaan we naar huis. Maar aangezien we pas om 23.15 uur vliegen brengen we na het uitchecken de hele middag door bij het zwembad.

's Avonds na het eten gaan we met de taxi richting KVLIA. Hier moeten we nog enige tijd wachten. In de vertrekhal komen we diverse "oude bekenden" tegen. Mensen die we tegengekomen zijn gedurende de reis op diverse plekken. Het leuke is dat deze mensen elkaar ook weer kennen.

Na een lange en vermoeiende vlucht landen we dan de volgende ochtend om 7.00 uur op Schiphol. Met de trein gaat het richting Hoorn. Het is gelukkig mooi weer in Nederland.

Het einde van een mooie vakantie.