Belgische bieren

Als liefhebber van Belgische bieren heb ik mijn persoonlijke Top 5 van bieren samengesteld. Deze Top 5 is samengesteld na jarenlang onderzoek o.a. in Biercafé De Beiaard in Hoorn www.beiaardgroep.nl , Café Moeder Lucie in Torhout en diverse bierweekenden in heel België.

 

1. Westvleteren Abt

Westvleteren Abt is het zwaarste bier van de brouwers van de Abdij St. Sixtus in Westvleteren. Dit bier is uitsluitend te verkrijgen bij de Abdij en in de nabije omgeving zoals in café In de Vrede tegenover de Abdij. Het bier van Westvleteren wordt verkocht in flessen zonder etiket. Alleen aan de dop kun je zien welk bier je hebt. Er wordt ook een bier verkocht onder de naam St. Sixtus met op de fles het etiket van de lachende pater, dit is afkomstig van de brouwerij St. Bernard in Watou, een plaatsje niet ver van Westvleteren. Westvleteren Abt is een donker bier met een speciale smaak. Ik vind het een lekker bier om thuis te drinken.

www.sintsixtus.be

2. La Chouffe

La Chouffe staat ook wel bekend als kabouterbier. Dit komt door de kabouterafbeeldingen op de etiketten en bierviltjes. Brouwerij Achouffe ligt in het gelijknamige dorpje in de Belgische Ardennen. Bij de brouwerij bevindt zich Brasserie d'Achouffe. Dit is een zeer drukbezocht etablissement, vooral ook door de vele wandelaars die hier langskomen.

De brouwerij is een uit de hand gelopen hobby van 2 zwagers, Chris Bauweraerts en Pierre Gobron, maar is inmiddels een volwaardige brouwerij met vele klanten.

La Chouffe is een blond, zoet-kruidig bier met een alcoholpercentage van ± 8%. Het wordt verkocht in flessen van 0.75 liter en is daarom ideaal om met 2 personen te drinken, in het café of gewoon thuis.

www.achouffe.be

3. Leffe bruin

Het abdijbier Leffe bruin is een degustatiebier van hoge gisting. De ingrediënten zijn donkergebrande mout, maïs, water, hop en gist. Het geheel geeft een diepe herfstbruine kleur. Het alcoholgehalte bedraagt 6.5%, de ideale schenktemperatuur 5 tot 6°C en het schenkritueel is dit van degustatiebieren uit de fles of - indien van het vat - van dorstlessende bieren.
De smaak wordt kan als volgt omschreven worden : een zweem van dessertappel in het boeket ; medium tot vol in de mond ; goede smaakontplooiing bij normale keldertemperatuur, van fruitig zoet tot bruine suiker met karamel en toffee, om tenslotte kruidig droog te eindigen in de afdronk.

www.leffe.be

 

4. Pauwel Kwak

Er was ooit een herbergier met de naam Pauwel Kwak. Kwak is een bijnaam voor een gezet persoon. Pauwel Kwak brouwde zijn eigen bier, dat donker en zwaar was. Hij had een koetsiersafspanning op de weg van Mechelen naar Gent. Zijn klanten waren dus ruiters die halt hielden om hun paarden te laten rusten. Kwak stopte hen dan bier in de hand in een speciaal glas dat ze in hun stijgbeugel konden laten rusten.
Enkele jaren geleden werd het opnieuw tot leven gebracht door de Bosteels uit Buggenhout. De brouwerij populariseerde het bier door het in een 'stijgelbeugelglas' te schenken. Omdat dit glas een bolle bodem heeft, moet het op de toog of op de tafel worden geplaatst in een houten staander.

 

5. Brigand

Brigand is de ideale afsluiter na een rondje Belgisch bier proeven. Het is een vrij sterk smakend, blond bier van 9%, afkomstig van brouwerij Honsebrouck.

Maak niet de fout om na een Brigand nog een biertje te nemen: velen zijn knock-out gegaan! Zoals gezegd is Brigand de ideale afsluiter en dus niet geschikt om mee te beginnen.

Brigand bereikt zijn volste smaak drie tot zes maanden na het bottelen. Het moet bewaard blijven op normale keldertemperatuur en mag niet te sterk afgekoeld worden bij het opdienen.

http://www.vanhonsebrouck.be