Heerenveen-Excelsior, 02-04-2011, Abe Lenstra Stadion Heerenveen

Gerard had bij de Vriendenloterij 2 kaarten gewonnen voor de wedstrijd Heerenveen-Excelsior. Hij dacht dat het wel leuk zou zijn om daar heen te gaan. Het was tenslotte gratis.
Hij haalde mij om 16.00 uur op en we namen de snelweg richting Friesland. Het was schitterend weer.
Na ongeveer een uurtje rijden kwamen we bij het Abe Lenstra Stadion aan. We reden de parkeerplaats op, aangezien de parkeerwachter stond te kletsen werden we niet gecontroleerd. Aan een tweede parkeerwachter vroegen we waar we precies moesten parkeren. Maar we mochten daar helemaal niet komen, want we hadden geen parkeerkaart.
We moesten in het centrum parkeren. Dat was gelukkig vlakbij en we konden de auto kwijt op een gratis parkeerplaats bij een winkelcentrum. We besloten om eerst even in de stad wat te gaan drinken. We kwamen al snel op een soort pleintje met allemaal kroegjes en restaurantjes en gezellige terassen. Door het mooie weer was het aardig druk, maar we vonden toch een vrij tafeltje, bij café De Blauwe Kater.

Na een tijdje gezellig te hebben gezeten gingen we naar het stadion. Dat was gelukkig maar een klein stukje lopen. We zochten de goede ingang en gingen eerst wat eten in het stadion. Daarna gingen we naar onze plekken. Er was vrije stoelkeuze en we vonden een mooie plek ter hoogte van de cornervlag. Het bleek dat we, met onze Heerenveensjaals om, in het uitvak zaten. Maar omdat er weinig Excelsiorsupporters meekwamen werden de winnaars van de vriendenloterij daar geplaatst.
Na het traditionele Friese volkslied begon de wedstrijd en na 1 minuut werd het al 1-0 voor Heerenveen. Dat beloofde wat.
Heerenveen was beter dan Excelsior, maar ze vergaten te scoren. Na een half uur werd het dan toch 2-0 en de wedstrijd leek beslist. We dachten dat er zeker meer Friese goals zouden vallen. Dat klopte ook wel, maar dan op een andere manier dan Heerenveen zich had voorgesteld.
Excelsior kwam steeds beter in de wedstrijd en probeerden zelfs een beetje de Barcelonaspelwijze toe te passen, dus veel korte combinaties. Dat lukte natuurlijk niet altijd, maar feit was wel dat Excelsior zich niet zomaar gewonnen gaf. Maar toen moest hun spits Fernandez geblesseerd het veld verlaten. Hij werd met de brancard afgevoerd. Dat was een tegenvaller voor de Rotterdammers.
Even later werd een volgende Excelsiorspeler met de brancard afgevoerd. Grindheim die te hard inkwam werd met een rode kaart naar de kleedkamer gestuurd. Er was nog een kwartier te spelen, maar het stond nog steeds 2-0. Totdat Roorda, door Heerenveen verhuurd aan Excelsior, 2x scoorde. Hij werd luid toegejuicht door de Heerenveensupporters. In de laatste minuut werd het zelfs 2-3 voor Excelsior. Trainer Pastoor, die eerder een waarschuwing had gekregen van scheidsrechter Nijenhuis, was nu zeer blij.
Vanwege de blessures werd er 5 minuten extra tijd bijgeteld, maar toen waren de meeste Heerenveensupporters al richting huis.
Wij bleven tot het eind, want het werd nog best gezellig in het uitvak.
Na afloop moesten we door een smalle gang het stadion verlaten en na een kort oponthoud door het drukke autoverkeer kwamen we sneller dan verwacht weer op de snelweg.
Zonder problemen kwamen we om 23.00 uur weer in Hoorn aan. Onderweg hadden nog wel gehoord dat Feyenoord verloor. Dat was dan weer minder voor mij.
Maar al met al was het weer een geslaagd uitje.