Simple Minds, 28-08-2010, Go Planet, Enschede

Omdat het LOTS-festival in Biddinghuizen niet doorging vanwege tegenvallende kaartverkoop gaf Simple Minds een vervangend concert in Go Planet.
Ik haalde Gerard op om 15.00 uur om naar het verre Enschede te gaan. Zonder noemenswaardige tegenslagen kwamen we rond 17.00 uur in Enschede aan. Het was wel erg wisselvallig weer.
Go Planet ligt naast het stadion van FC Twente en het is een heel complex met o.a. een kartbaan, bowling, duikcentrum, bioscoop, ijsbaan, diverse horecagelegenheden en dus ook een concertzaal. Het parkeren was gratis, dus dat viel ook weer mee.

We gingen eerst maar eens kijken waar de zaal was waar het concert zou plaatsvinden. Dat hadden we snel gevonden en er stonden al mensen te wachten om naar binnen te gaan.
Zover was het voor ons nog niet, we gingen eerst maar eens op een terrasje een drankje nuttigen. Je zou denken dat ze in Enschede, naast de Grolsch Veste en vlakbij de brouwerij, overal Grolsch tapten, maar ze hadden hier Keizerskroonbier. Best te doen en het was zaterdagmiddag, dan zit Gerard altijd in de Keizerskroon, dus hij voelde zich wel thuis.
Na 1 biertje besloten we om binnen aan de bar te gaan zitten, want het werd een beetje fris en er kwamen donkere wolken aan. Bovendien was de bediening ook niet al te vlot. En dat klopte ook wel, want ze waren onderbezet. Wat er mis is in Go Planet weet ik niet, maar ze hadden het overal erg druk, terwijl er nog niet veel mensen waren.
Als je wilde eten moest je minstens anderhalf uur wachten. Onbegrijpelijk, want zoals gezegd er was bijna niemand.
Wij gingen om 19.00 uur dus ook maar op zoek naar een eetplek, maar dat viel dus nog niet mee. Uiteindelijk belandden we in het Titanicrestaurant en dat was ook een zinkend schip. Er zaten nauwelijks mensen, maar de ober keek bedenkelijk toen we zeiden dat we niet gereserveerd hadden. Maar we konden er toch terecht en we genoten van een heerlijke maaltijd.

Op naar de concertzaal. We hadden natuurlijk geen idee hoe groot het binnen was, maar dat viel alles mee. De zaal is te vergelijken met de Heineken Music Hal, maar dan zonder tribunes. Er is een gang die is ingericht als een gezellig ouderwets straatje, waar je kunt eten en drinken. Het was vol, maar niet helemaal uitverkocht, waardoor je niet als haringen in een ton tegen elkaar aan stond.
Iets na 20.00 uur begon het voorprogramma Fisher Z. Zij gaven een heel goed optreden van een uur, waarin alle hits gespeeld werden, zoals The worker, Marliese en So long. Dat is pas een voorprogramma: een bekende band met voldoende hits. Overigens is alleen zanger John Watts nog over van de originele band. De rest is dood volgens Watts, nee de rest heeft geen zin meer om te touren, corrigeerde hij zichzelf daarna.

Na een half uurtje pauze was het tijd voor het optreden van Simple Minds. Ook zij gaven een geweldig concert. Natuurlijk veel hits, zowel oude als nieuwe nummers. Het publiek ging helemaal uit zijn dak, het was groot feest in Enschede. Zanger Jim Kerr riep het publiek bijna elk nummer wel op om mee te klappen en te zingen. De eerste optredens die Simple Minds ooit gaven in Europa waren meteen op Torhout-Werchter. Zo'n groot festival is natuurlijk heel wat anders dan de kleine zaaltjes waar ze in Schotland en Engeland speelden, dus toen hebben ze geleerd dat je het publiek een beetje moet vermaken met klappen en meezingen. Dat zit er dus nog steeds in.
Gespeeld werden o.a. Sanctify yourself, Someone, somewhere, in summertime, Waterfront, New gold dream, Don't you forget about me, Alive and kicking, Rockets en als uitsmijter Ghostdancing. Het blijft een geweldig band met ook een hele goede achtergrondzangeres.
Enige minpuntje was dat er geen stand met merchandise van Simple Minds was. Alleen van Fisher Z werd er het een en ander verkocht, maar dat was niet de moeite waard. Geen T-shirt dus dit keer.

Omdat we niet ver van een uitgang stonden waren we zo weg uit de zaal. We waren bijna als eerste bij de garderobe en omdat de auto strategisch geparkeerd stond zaten we binnen no time op de snelweg.
Ondanks verontrustende berichten op teletekst over wegwerkzaamheden op de A1 kwamen we rond 1.30 uur weer in Hoorn aan. Onderweg geen drukte, alleen af en toe een regenbui en onweer.
Op internet stonden diverse negatieve berichten over de geluidskwaliteit bij het concert, maar wij vonden het prima. En we zijn wel wat gewend inmiddels.