Monster Jam, Gelredome Arnhem, 26-09-2010
Ik had de kaarten al bijna een jaar in huis, maar nu was het dan eindelijk tijd voor Monster Jam in het Gelredome.
Zondagochtend rond 10.30 uur vertrok ik samen met Quiéroz richting Arnhem. Zonder noemenswaardige drukte kwamen we daar aan en we parkeerden de auto op het dorpsplein van Elden. Hier is het heerlijk rustig en je loopt in een paar minuten naar het stadion.
Eerst ging ik nog even mijn traditionele T-shirt kopen en een miniatuur Monster Jam auto (El Toro Loco) voor Quiéroz.
Uiteraard moesten we helemaal om het stadion heenlopen om bij de juiste ingang te komen, maar gelukkig was het mooi weer.
Eenmaal binnen zochten we gauw ons vak op, we hadden mooie plaatsen in het midden van de tribune op de lange zijde.
De Monster Jams werden eerst voorgesteld en gingen toen tegen elkaar racen, 1 tegen 1. Daarbij ging er al eentje over de kop, wat het publiek natuurlijk prachtig vond. De winnaar was Grave Digger. Omdat het een typisch Amerikaans evenement is was er veel aandacht voor de sponsors. Zo kwam er een pizzakoerier van Domino's Pizza op een scooter het terrein op rijden. Hij kwam pizza's bezorgen voor de winnaar. Deze deelde de pizza's weer uit in het publiek. Op de dozen stonden de handtekeningen van de deelnemers. Ook werden er regelmatig T-shirts van Disney XD in het publiek gegooid.
Na het racen was het tijd voor autocross. Dit viel een beetje tegen, omdat er na 1 ronde al een auto over de kop ging. De race werd afgevlagd en de auto moest eerst weggehaald worden. 1 of 2 rondjes na de herstart ging er weer een auto over de kop en toen was het meteen klaar. Er werd niet meer gestart.
Toen was het pauze en gingen we even wat drinken. Daarvoor moest ik eerst muntjes kopen, maar dat werkt een stuk beter dan die pasjes die ze eerst hadden.
Na de pauze kregen we een demonstratie Freestyle motorcross te zien en dit was het absolute hoogtepunt van de dag. Eigenlijk was dit nog mooier dan de Monster Jam. En dat vond de rest van het publiek ook, want de crossers die allerlei onmogelijke stunts uithaalden, zoals over de kop en dan helemaal los van de motor zwevend, werden luid toegejuicht.
Na deze show was het tijd voor het hoofdprogramma: Monster Jam Freestyle. Hierbij moeten de deelnemers het parcours afleggen en zoveel mogelijk stunts uithalen om punten te halen.
Dit was ook erg spectaculair. De Monster Jam auto's hebben prachtige namen zoals El Toro Loco, Spiderman, Taz, Teenage Mutant Ninja Turtle, Disney XD, Mohawk Warrior en de absolute favoriet Grave Digger. De Mohawk Warrier had besloten dat iemand uit het publiek zijn T-shirt mocht hebben. Hij kwam onze tribune oplopen. Achter ons zat een jongetje met een spandoek van Mohawk Warrior en hij kreeg dan ook het shirt.
Mede omdat er een paar tegenstanders kapot gingen tijdens hun rit werd Grave Digger met grote voorsprong de winnaar van vandaag.
Er werden ook opnames gemaakt voor de Amerikaanse televisie: Speed TV. Tijdens deze opnames moest het publiek zo hard mogelijk juichen en gillen.
Einde van een typisch Amerikaans feestje met veel lawaai, rockmuziek en andere poeha.
We liepen rustig naar de auto en hoewel we toch weer in de drukte van Arnhem terecht kwamen zaten we toch vrij snel op de snelweg.
Tot Utrecht ging het goed en toen begon het gedonder. Er was op de linkerbaan een ongeluk gebeurd en dat veroorzaakte een pittige file. Toen we daar eindelijk voorbij waren was het bij Amsterdam opnieuw raak: weer een file. Quiéroz wilde graag bij McDonalds eten en omdat ik niet wist wat we nog meer aan drukte tegen zouden komen besloot ik om net voor Zaandam de Mac op te zoeken. Aangezien het precies 18.00 uur was, en dus etenstijd, was het er stervensdruk. De klanten waren voor een groot deel moslims en als je dan vraagt of de stoel naast ze vrij is hebben ze geen idee waar je het over hebt.
Na het 'eten' hadden we verder geen last meer van files en kwamen we zonder problemen weer in Hoorn aan.

Highlights Monster Jam 2010:
http://www.youtube.com/watch?v=giA_aou04cw

http://www.youtube.com/watch?v=dXtMHVD4lmQ