Eric Clapton & Steve Winwood, Gelredome, 29-05-2010

Zaterdag 29 mei gingen Gerard en ik naar het concert van Eric Clapton en Steve Winwood in het Gelredome. Clapton en Winwood hebben ooit samen in de band Blind Faith gezeten en sinds een aantal jaren treden ze weer samen op.
Gerard kwam me al om 13.30 uur ophalen, want er was ook open dag bij zijn werk: het Noordhollands Dagblad. Best leuk om te zien, het was er een drukte van belang. Op de werkplek van Gerard, de rollenkelder, mocht geen publiek komen, maar omdat Gerard daar werkt kon ik er toch een kijkje nemen.
Na een uurtje vertrokken we richting Arnhem. Het was prachtig weer en zonder problemen naderden we Arnhem.
Van een collega had ik de tip gekregen om de auto in Elden te parkeren. Elden is een klein plaatsje, onder de rook van het Gelredome, met een paar leuke cafés en restaurantjes. Maar het grote voordeel is dat je de auto rustig kunt parkeren en slechts 10 minuten lopen van het stadion af zit.
Omdat we niet precies wisten hoe te rijden had ik mijn TomTom meegenomen. Al snel kwamen we in Elden aan, maar hoe we ook reden, er was geen Gelredome te bekennen.
Waarschijnlijk is er ook een wijk Elden in Arnhem, maar die ligt helemaal aan de andere kant van de stad. Het Elden waar wij naar toe moesten was niet bekend bij TomTom.
We besloten om dan maar gewoon naar het Gelredome te gaan. Toen we daar bijna waren zagen we toch borden Elden. We besloten het te wagen en nadat we een bewaker van een parkeerplaats er van overtuigd hadden dat we toch echt naar Elden moesten (eigenlijk mocht dat niet, want ze willen het dorp behoeden voor massale toeloop van concertgangers) konden we de auto gratis parkeren op het dorpsplein. We zaten een tijdje gezellig op het terras van café 'Ons Huis' en daarna liepen we richting stadion. Dat was inderdaad slechts 10 minuten lopen.
In de feesttent voor het stadion namen we een paar lekkere La Place broodjes en na aankoop van mijn traditionele T-shirt gingen we het stadion in. We moesten natuurlijk wel weer helemaal om het stadion heen lopen en tot overmaat van ramp begon het nog te spatten ook. We kwamen toen Robert ten Brink nog tegen, kennelijk ook een muziekliefhebber. Maar gelukkig kwamen we droog binnen. We hadden een plek op de tribune recht tegenover het podium. Het was vanavond Gelredome XS, wat inhoudt dat er wat minder mensen zijn. Het podium stond aan de lange kant van het veld in plaats van de gebruikelijke plek aan de kant van het doel.
Een kwartiertje later dan gepland begon het concert, er was geen voorprogramma. De heren Clapton en Winwood, aangevuld met een drummer, bassist, toetsenist en 2 achtergrondzangeressen, speelden 2 uur lang diverse nummers van de bands waar ze in hadden gezeten, o.a. After midnight, Crossroads, Cocaine, Gime some lovin (Spencer Davis Group), While you see a chance (grote solohit van Steve Winwood) en Well allright. Dit laatste nummer is natuurlijk bekend van Santana, het origineel is van Buddy Holly, maar Blind Faith heeft het ook ooit opgenomen. Ook speelden ze een aantal covers, o.a. Voodoo Chile van Jimi Hendrix en The shape I'm in van The Band. Het hoogtepunt was echter de unplugged-versie van Layla.
Om 22.15 uur verlieten we het Gelredome en in de regen liepen we naar de auto.
Snel naar huis, om 1.00 uur zouden we er zeker zijn. Maar dat viel dus tegen. We weten niet zo goed de weg daar en we kwamen weer langs het Gelredome, waar het natuurlijk erg druk was. Maar het ergste was dat de snelweg richting Utrecht afgesloten was en al het verkeer moest dwars door de binnenstad. Dat hadden we op de heenweg ook al gedaan toen we in het verkeerde Elden waren. Met de trein is het niet altijd alles, maar met de auto soms ook niet.
Een uur later reden we nog steeds in Arnhem, alles stond vast, maar uiteindelijk kwamen we toch nog op de snelweg. Hoewel het weer er niet beter op werd kwamen toch redelijk vlot om 1.30 uur weer in Hoorn aan.
Ondanks de verkeersproblematiek toch weer een mooi concertdagje meegemaakt.