U2, Arena, 21-07-2009

Dinsdagmiddag 21-07-2009 stond ik om 16.00 uur bij Pé voor de deur om hem op te halen voor het concert van U2 in de Amsterdam Arena. Achteraf was dat veel te laat, maar dat wisten we toen nog niet. Ik kon echter niet eerder weg van mijn werk.
We gingen toen naar Obdam om Gertjan op te pikken, maar daar moesten we natuurlijk eerst nog een koppie (met een koekje) doen met moeder Dekker.
Iets later dan gepland reden we naar Amsterdam. We gingen via Hoorn en dat bleek achteraf een verstandige keuze. De rit verliep voorspoedig tot we de afslag bij de Arena namen. Toen stond het vast. Het was erg druk en bovendien begon het ook nog te regenen en een beetje te onweren. Pé en Gertjan hadden geen jas mee.
Toen we uiteindelijk de Arena in zicht hadden bleek dat de weg naar onze vaste parkeerplaats onder Villa Arena afgesloten was. Waarschijnlijk waren de parkeergarages al vol. In plaats van rechtsaf werden we linksaf richting P2 gedirigeerd. Ik had hier nog nooit gestaan, dus ik wist niet wat ons te wachten stond.
P2 is een open parkeerplaats niet ver van de Arena. Het was er erg druk, maar toen we eindelijk geparkeerd stonden brak de zon weer door. Eindelijk zat het een keer mee. We hadden helemaal geen jassen nodig!
Op naar ons vertrouwde Grolsch café waar we nog net tijd hadden voor het traditionele biertje. We moesten wel helemaal om de Arena, tussen de mensenmassa door, heen lopen. Dat was nog een pittige tippel en toen we er bijna waren begon het te hozen. We konden nog net een beetje schuilen onder een parasol. Toen het iets zachter regende besloten we om bij het café naar binnen te gaan. Het was er verrassend rustig binnen (wel bloedje heet) en we konden zelfs bij de bar staan. Pé bestelde 3 bier en moest € 13,50 afrekenen. Hij dacht eerst dat hij het niet goed verstaan had, maar een biertje kostte vandaag echt € 4,50!
Na nog zo'n duur rondje besloten we om buiten wat te gaan eten. Het was iets te druk in het Grolsch café voor de patat met saté en bovendien was het al 19.30 uur geweest. Vlakbij onze ingang stond een Vlaamse friettent. Daar hadden we wel trek in. 3 patat met: € 15,00. Weer kassa dus! Gertjan zei: "Ik heb nou al € 100,00 uitgegeven (incl. kaartje) en ik heb nog niks gezien!" Maar ja, je moet toch eten en de patat smaakte prima.
We kwamen vrij vlot de snikhete Arena in en we hadden mooie plaatsen niet ver van het podium, op de 1e ring. We zaten in feite achter het podium en we keken de band op de rug, maar dat was niet echt storend. De meeste tijd kijk je toch naar het videoscherm en het decor.
Het voorprogramma Snow Patrol was inmiddels begonnen en dat was erg goed. Ook het geluid was zeer goed. Zelfs beter dan later bij U2.
Na Snow Patrol gingen we wat drinken en ik wilde nog op zoek naar mijn traditionele T-shirt. Er was echter geen standje te vinden, terwijl er buiten genoeg waren. Nou moest ik na afloop nog een shirt kopen. Niet echt handig.
Om 21.30 uur begon U2 en ze gaven een geweldige show. Toen ze opkwamen liepen ze vlak langs ons. In het begin werden een aantal nummers van hun laatste cd gespeeld, maar later kwamen de greatest hits. Ze hebben ze niet allemaal gespeeld, o.a. I will follow, New years day en I still haven't found ontbraken, maar dat mocht de pret niet drukken. Er bleef genoeg over, o.a. Desire, Sunday bloody sunday, Bad, Beautiful day, Vertigo, Pride, One, Where the streets have no name en vele anderen. Tijdens het één na laatste nummer With or without you rende er nog een malloot het podium op. De security stond even te slapen, maar uiteindelijk werd hij door een man of vijf afgevoerd.
Ze hadden een mooi decor, een soort kruising tussen een ruimteschip en een spin of octopus. Er was een rond videoscherm dat op een gegeven moment helemaal uitrekte en dus heel groot werd met vele lichteffecten. De man die dit decor ontworpen heeft, ontwierp in het verleden ook al de podiums voor o.a. Pink Floyd, Rolling Stones en Tina Turner.
Gertjan had een foldertje van de merchandise gevonden en daar stond in dat er op de gang wel degelijk een T-shirtstand was. Zo kon ik toch nog tijdens het concert mijn gebruikelijke souvenir kopen.
Na afloop waren we redelijk snel buiten. Maar we moesten nog op zoek naar een uitrijkaart voor P2. We gingen in de parkeergarage vragen en uiteindelijk werd ons bij de informatiebalie verteld dat we die bij P2 zelf moesten kopen bij een gele bus.
Die gele bus bleek een oranje keet te zijn, maar we hadden de kaart. De auto was ook al snel gevonden en we dachten dicht bij de uitgang te staan. Dat stonden we ook wel, maar iedereen wil natuurlijk tegelijk naar buiten en dat gaat niet. We moesten dus even wachten, maar uiteindelijk kwamen we via het Amstel Businesspark en langs vele afslagen Duivendrecht op de snelweg terecht.
We besloten nu wel via Alkmaar te rijden, want volgens Gertjan was dat 7 minuten sneller dan via Hoorn. Natuurlijk weer een verkeerde keuze. Eerst reden we om onduidelijke reden verkeerd, waardoor we een stuk binnendoor moesten en in Heerhugowaard waren ze met de weg bezig. We moesten een stuk omrijden via de Middenweg.
Maar we kwamen toch, meer dan 7 minuten later, veilig in Obdam aan. Toen Pé nog naar huis gebracht en uiteindelijk was ik om 1.30 uur thuis. Dat was later dan normaal, dus ik heb de wekker maar niet gezet.
Het was weer een fantastische avond, maar wel erg zweterig.