The Zombies, De Schaaf Leeuwarden, 21-11-2009

Slechts 4 dagen na het concert van Deep Purple was het alweer tijd voor The Zombies. De enige 2 originele leden van The Zombies zijn Colin Blunstone (zanger) en Rod Argent (zanger, toetsenist). Verder was er nog de bassist die bij de allereerste repetities van The Zombies aanwezig was, maar hij zat ook al in een ander bandje en sloeg destijds dus een andere weg in. Later werd hij wel de bassist van de band Argent en hij heeft ook nog bij The Kinks gespeeld. Zij zoon was vanavond de drummer. En er was een gitarist die o.a. nog met Nik Kershaw op Live Aid heeft gespeeld.

Ik haalde Gerard om 16.00 uur op en zonder problemen kwamen we binnen een uur aan in Leeuwarden. Volgens Marja konden we de auto het beste parkeren in parkeergarage Oldenhove; die hadden we snel gevonden.
In de stad aangekomen gingen we eerst op zoek naar zaal De Schaaf. Dat bleek nog niet eenvoudig, want op de vele culturele wegwijsbordjes staat uitgerekend De Schaaf niet vermeld. Even vragen dan maar. De eerste 3 mensen die we de weg vroegen waren niet bekend in Leeuwarden. Toen maar bij een winkel gevraagd, maar daar hadden ze ook geen idee. Uiteindelijk vonden we iemand die wel wist waar het was. Na nog een keer vragen vonden we de zaal in een beetje achterafstraatje.

Dat wisten we en dus konden we even lekker wat gaan drinken. Dat werd, weer op aanraden van Marja, het café Dikke van Dale. Het was daar zo rond half 6 opvallend druk. We namen plaats aan de 2e bar, omdat de 1e vol was. Een gezellige kroeg, alleen stond de muziek net iets te zacht en was de bediening erg rommelig. Dronken zul je daar niet gauw worden, want een bestelling plaatsen is een hele toer. Een bar zonder barkeeper werkt niet.

Na een paar gezellige uurtjes gingen we op zoek naar een eetgelegenheid. Dat viel ook niet helemaal mee, want bij de meeste restaurants was het uitgestorven. Geen goede zaak op zaterdagavond, lijkt me.
Uiteindelijk aten we een kwalitatief zeer goede pizza bij een oubollige pizzeria. Om 20.00 uur gingen we naar De Schaaf. Daar was het nog vrij rustig, dus de vermelde tijd op het toegangskaartje was niet de begintijd van het concert. Bij De Schaaf hadden we een beetje het oude "zondagavond naar Stam gevoel". Het was net zo'n zaal en er hing een beetje dezelfde sfeer. We hadden gedacht de jongsten te zijn, maar het publiek was van alle leeftijden. Ik kwam mijn neef Eelco uit Leiden, maar tegenwoordig wonend in Groningen, tegen. Ik weet dat hij een enorme liefhebber is van muziek uit de jaren 60. Hij had ooit meer dan 10.000 platen.

Voor het tussentijds vermaak waren er 2 jongens van een jaar of 20. Zij draaiden platen (geen cd's dus) uit de jaren 60, zowel van krakende singles als LP's. En het was geen geijkt back to the sixties verzamelcd repertoire, maar nummers die je niet of nauwelijks meer hoort. Leuk dus!
Om 21.15 uur was het dan tijd voor The Zombies. Ze speelden 2 gevarieerde sets met veel bekende nummers van o.a. The Zombies, Argent, Alans Parsons Project en solowerk. Gespeelde nummers o.a. I believe in miracles, Time of the season, She's not there (met Santana achtige gitaarsolo), Wonderfull, Summertime, Old and wise en natuurlijk het stampende hoogtepunt Hold your head up. Wij hadden een mooi plekje naast het mengpaneel en konden zo de setlist in de gaten houden. De geplande toegift God gave rock 'n roll to you werd niet meer gespeeld. Jammer.
Ook hier kon ik weer een T-shirt scoren voor de verzameling en na een schitterend concert liepen we (in de regen) naar de auto. Na een probleemloze rit waren we rond 1.00 uur weer in Hoorn.
Weer een mooi daggie achter de rug.