Deep Purple, Heineken Music Hal, 17-11-2009

Lang naar uitgekeken, maar nu was het dan tijd voor het concert van de oude rockers van Deep Purple.
Om 16.00 uur kwamen Gerard en Mart me ophalen. Mart is een kennis van Gerard uit de Keizerskroon. Hij is bedrijfsleider van de Aldi in Purmerend.
In zijn jonge jaren ging hij wekelijks naar concerten. Hij heeft ze allemaal gezien: Kayak, Golden Earring, Earth & Fire, Genesis (nog met Peter Gabriel), Jethro Tull, Santana, Emmerson, Lake and Palmer, Eric Clapton, Led Zeppelin, Queen, The Who, Rolling Stones enz., enz.
Hij was in 1972 ook een keer naar Deep Purple geweest in Amsterdam. Na 10 minuten (!) werd het concert afgebroken wegens ongeregeldheden. Het publiek gooide massaal met (volle) blikjes bier naar de band. Daarna heeft Mart Deep Purple nooit meer gezien. Hij was zeker 20 jaar niet meer naar een concert geweest, maar dit wilde hij nog wel een keer meemaken.

De rit naar Amsterdam verliep probleemloos. De avondspits begon wel op gang te komen, maar we hadden er nog weinig last van.
Parkeren deden we op onze gebruikelijke plek onder Villa Arena en rond 17.00 uur zaten we in het altijd gezellige Grolsch café.
Om 19.00 uur gingen we naar de Heineken Hal. Eerst munten kopen en toen een hapje eten.
Het was uiteraard een publiek dat voornamelijk bestond uit "oudere jongeren". Er waren wel wat jonge mensen, die waren waarschijnlijk met pa en ma mee. Toch behoorden wij nog tot de jongsten. Er liepen ook diverse zestigers rond. De wilde haren letterlijk kwijt, maar de tattoos uit hun jeugd zaten er vaak nog. Echte oude rockers dus.

Na een weinig zeggend voorprogramma, een Belgische band die wel aardig speelde, maar verder weinig kon boeien, was het om 21.00 uur tijd voor het echte werk.
Na een klassiek intro begon Deep Purple meteen met Highway Star. De stemming zat er meteen in. Deep Purple telt nog 3 leden die er sinds eind jaren 60 in zitten: Ian Gillan, Roger Clover en Ian Pace. Gitarist Ritchie Blackmore's plek is ingenomen door Steve Morse, 5 jaar lang uitgeroepen als beste gitarist van Amerika en lid van The Hall of Fame. En dat bewijst hij ook.
Verder werden o.a. gespeeld: Hush, Space Truckin', Black Night, Strange kind of woman en natuurlijk Smoke on the water. Helaas geen Child in time en dat was wel een beetje een domper, want dat is toch veruit het beste nummer van Deep Purple. De toetsenist speelde nog wel Tulpen uit Amsterdam, wat voor veel gejuich van het publiek zorgde.
Al met al was het een geweldig concert. De oudjes zijn nog niet versleten.

Uiteraard weer mijn traditionele T-shirt gekocht en toen op weg naar huis. In de parkeergarage was het nog even dringen en het duurde een tijdje voordat we er uit waren. De afslag richting de snelweg was afgesloten (het zal ook nooit eens meezitten), maar toch waren we vrij vlot weer in Hoorn.
Om precies 24.00 uur stapte ik mijn bed in. Weer een mooi concert erbij op de lijst. Ook Mart had genoten. Hij vond het allemaal beter geregeld dan vroeger. Hij wil graag nog een keer mee als er weer een goeie band komt.