Heerenveen-AC Milan, Abe Lenstra Stadion, 23-10-2008

Geheel onverwacht naar Heerenveen - AC Milan geweest.
We hadden toevallig de voorzitter van de OSSH (Ondernemers Sociëteit Sportclub Heerenveen) Theun van der Meulen op visite op de grasdrogerij.
Hoewel de wedstrijd allang compleet uitverkocht was zou hij proberen om zogenaamde dienstkaarten te regelen. Dan kun je wel het stadion in, maar dan ben je niet verzekerd van een stoel op de tribune. Je kunt de wedstrijd dan bekijken vanuit de businessclub op de 3e etage.
Binnen een half uur had hij het geregeld. De kaarten zouden klaarliggen bij de balie bij de hoofdingang (waar het beeld van Abe staat).
Om 18.00 uur vertrok ik samen met Pé richting Heerenveen. Pé verheugde zich al op de businessclub, onder het genot van kaviaar en champagne de wedstrijd bekijken. Hij had zich nog afgevraagd of we niet in pak moesten, maar dat besloten we maar niet te doen. Het was tenslotte maar een voetbalwedstrijd.
Omdat we niet precies wisten hoe we moesten rijden gingen we uiteindelijk dwars door de stad, langs de kermis, richting het stadion. We konden de auto op nog geen 5 minuten lopen parkeren. Dat was dus ideaal.
We liepen naar iets wat de hoofdingang leek, maar er was geen standbeeld van Abe te bekennen. We kwamen alleen Tom Egbers tegen.
Na een rondje om het stadion gelopen te hebben besloten we maar even te vragen. Als "echte" Heerenveensupporter (we hadden inmiddels een sjaaltje gekocht) vroeg Pé waar het standbeeld van Abe staat. Beetje rare vraag voor een Heerenveensupporter natuurlijk.
Die bleek dus te staan bij de ingang waar we als eerste waren geweest, maar het beeld is zo klein dat het in de enorme drukte totaal niet opvalt.
We bleken kaarten te hebben voor de 4e etage, met stoelen in het stadion. Dat was in een nieuw gedeelte dat nog in aanbouw was. Het was één grote bouwput. Via een houten trap, langs muren waar de stroomdraden uitstaken en verlichting was er nog niet, kwamen we uiteindelijk helemaal bovenin het stadion. De skybox was ook nog een bouwput, dus van luxe hapjes en drankjes was geen sprake. Koffie uit een kartonnen bekertje en een plak cake was alles.
Maar we zaten wel op de tribune in luxe leren fauteuils. Ik moest nog even naar het toilet, maar dat was er ook nog niet. Ik moest dus weer helemaal naar beneden. Tijdens mijn 2e klim naar boven kwam ik Paul Bosvelt (ex-Heerenveen, Feyenoord, FC Twente, Nederlands Elftal) tegen. Hij zat ook bij ons in het vak, net als marathonschaatser / zanger Erik Hulzebosch.
Naast ons zat ook een man die veel op Chelsea-voorzitter Abramovich leek. Het was hem niet, maar het was wel een buitenlander. Hij heeft de hele avond zitten bellen. Geen gewone supporter dus, misschien een zaakwaarnemer of scout van een andere club.
Zoals verwacht had Heerenveen niet heel veel in te brengen tegen AC Milan. De Italianen waren gewoon een klasse beter. Heerenveen speelde bij vlagen aardig en ze kregen wel kansjes, maar het stond al vrij snel 0-2 en toen was de wedstrijd gespeeld.
Toen het in de 2e helft 0-3 werd geloofde Milan het wel en werd Heerenveen af en toen nog gevaarlijk. De bal wilde er echter niet in. Uiteindelijk werd het toch 1-3 nadat de scheidsrechter Heerenveen een cadeautje had gegeven. Pranjic benutte de penalty à la Panenka en de eer was gered.
Na nog even flink in de file gestaan te hebben in Heerenveen kwam er een einde aan een mooi voetbalavondje. Je zit tenslotte niet elke dag naar Ronaldinho, Inzaghi, Kaka enz enz te kijken.